Tuesday, 28 March 2017

Tips Hartanah 10 | Jangan Jatuh Cinta Dengan Rumah Pelaburan

Tips Hartanah 9 - Jangan Jatuh Cinta Dengan Rumah Pelaburan | If u buy property(s) for investment jaaaaangannnn la jatuh cinta sampai sayang nak jual. Jangan jadi macam aku.

Ada sekali tu aku rasa terbeban nak membayar bank loan. Ye la, sewakan rumah tapi tak untung-defisit. Kawasan tu lambat sangat meletup. Inilah bahananya beli rumah belum naik tiang dan tak melawat kawasan pulak tu. Dalam brochure gambar KLIA bukan main dekat lagi dengan projek tu padahalnya……………

Lepas fikir punya fikir aku pun iklankan ‘untuk dijual’. Kebetulan pulak aku kat NSTP masa tu. Time aku jauh kat Seremban ni rasa dah bosan, jual ajelah. Bila datang dedekat rasa sayang pulak sebab sekolah semua dah siap, sekolah agama rendah pun ada, universiti pun ada, stesen minyak ada, highway ada, masjid kemain makmur lagi… Nak jual pun harga tak tinggi mana.

Akhirnya tak jadi jual walaupun masih tak untung. Bilalah value rumah tu nak naik…..merangkak-rangkak. Sabar yo lah jang. Sabar membayar hutang…hiks. 
(**update: Sewa telah dinaikkan sejak setahun lalu. Aku je yang sewakan murah padahal orang lain dah lama naikkan sewa huhuu... sungguh tak bijak.)

If anyone interested in your property and he is willing to pay at your price tag, let it go! Berlambak lagi rumah kat Malaysia ni.

Setakat ni aku belum pernah menjual harta. Aku jual kereta yang dulu pun sebab dah beberapa kali kena langgar. Rumah yang aku duduk sekarang ni walaupun kecik tapi dibeli dengan susah payah, ada sentimental value oooo. Kalau aku berpindah sekalipun mungkin aku sewakan saja rumah ni mahal sikit daripada market rate. Why? 

Privacy wehhhh….I will not just rent out the house but selling the privacy also. Nak seksi meksi dalam rumah pun orang tak tahu (sebab takde rumah berhadapan) siap pokok buah-buahan lagi, serai, pandan, ciku, durian, nangka, cempedak, limau purut dan lain lain semua ada. Good neighbourhood pun iye jugak.

Saturday, 25 March 2017

Movie Review | J Revolusi

<h1>Filem aksi yang bagus terbitan syarikat Malaysia tak banyak. Sebagai peminat filem bergenre begini aku memang teruja mahu menonton tetapi aku mahukan review yang bagus, yang balance, supaya setiap ringgit yang dikeluarkan berbaloi. Zaman GST ni oih.

Bila ramai yang kata filem ni bagus siap bagi rating 4.5, maka kami berempat beranak pun pergilah menonton di GSC. GSC murah sikit daripada TGV. Jujur sangatlah aku ni pun... mengaku anak bongsu berumur emat tahun, kan dah kena bayar 😅

J Revolusi ialah sebuah filem aksi Malaysia 2017 terbitan bersama Grand Brilliance dan Infinitus Productions arahan Zulkarnain Azhar. Filem ini dibintangi oleh Zul Ariffin, Iedil Putra, Nur Fazura, Izara Aishah dan Farid Kamil. Filem yang menelan belanja RM2.7 juta ini mula ditayangkan di pawagam pada 2 Mac 2017.

Treler rasmi filem ini telah dimuat naik di akaun YouTube rasmi Grand Brilliance pada 22 Januari 2017. Sebuah aplikasi permainan mudah alih berdasarkan daripada filem ini, telah dilancarkan pada 17 Januari 2017. (wikipedia). Advance team ni siap create games.


Sinopsis J Revolusi
Mengisahkan tentang Jay Zulkarnain yang merupakan seorang ketua pegawai Unit Tindakan Khas (UTK). Pasukannya begitu digeruni penjenayah kerana kepakaran mereka berdepan musuh. Konflik bermula apabila kakak Jay, Dian (Nur Fazura) yang juga seorang ejen ditangkap oleh pengganas misteri. Dalam misi menyelamat kakaknya itu, Jay terperangkap dan dituduh membunuh seorang rakan setugasnya. Tercetuslah pelbagai konflik dan insiden mengejutkan yang menghantui Jay.

Image result for j revolusi

Image result for j revolusi

Image result for j revolusi

Komen aku:
1. Jalan cerita ini memang best. Selepas Polis Evo, inilah filem aksi berbahasa Melayu yang aku suka.

2. Pemilihan pelakon yang sesuai. Ketinggian dan bentuk badan bersesuaian dengan watak. Nampak produksi ini sangat teliti dalam pemilihan pelakon. Lakonan Zul Arifin sebagai pemegang watak utama mengagumkan. Nasib baik ai dah kahwin, kalau tidak... samalah angau macam orang lain hahah.. Fazura gorgeous as always. Lakonannya selalu hebat. Izara Aishah pun bagus juga cuma ada masalah sebutan (mengeluarkan perkataan) sikit. Di sesetengah tempat tak berapa jelas. Farid Kamil memang berbakat besar.

3. Penggunaan aset polis. Syok jugalah melihat senjata canggih. Dulu masa aku selalu aku tengok drama Melayu, pistol yang polis gunakan alahaiii... canggih lagi yang dijual di kedai RM2 hahahh... Tapi tak tahulah kot kot senapang tu pun beli di kedai dua ringgit juga.

4. Aksi bergaduh dusyum dusyumm di tempat tinggi menarik.

5. Bahasa yang digunakan biasa didengar telinga. Takdelah macam filem arahan seorang sutradara tu... macam karangan SPM. Bila masa agaknya kita bercakap dengan orang lain camtu.

6. Mekap yang bersesuaian. Mata Fazura hanya diletakkan maskara dalam scene beramai-ramai (yang dia bergambar di sebelah Jay). Sungguh aku tak faham bila pelakon memakai bulu mata palsu, gincu merah menyala, pakai baju cecantik macam nak pergi shopping mall tapi duduk di rumah. Takde dibuat orang!  


Cuma...
Masa scene memula di bilik operasi tu, arahan yang diberi sebutir sebutir. Perlahannya...tak sabar pula aku hahah.. Takkanlah dalam keadaan cemas UTK response macam tu. Tak pasti pula dia cakap English ke Bahasa Melayu, rasanya English dan it seems that 'staf' tersebut bukan engliash speaker.

Memanglah ada adegan yang nampak tak logik sikit tapi secara keseluruhannya okaylah, ini filem kan..? Selalu kena tipu dengan filem Tamil dan Hindustan kita tak kisah pun.

Kesimpulannya bagi peminat filem aksi, J Revolusi wajib ditonton!

Tuesday, 28 February 2017

Cerita rumah sewa | Muka cantik tapi pengotor!

Cerita rumah sewa | Muka cantik tapi pengotor! | Cerita ini aku copy dari facebook. Rasanya baru dua bulan lepas pernah baca similar stories tapi subjeknya ialah seorang editor majalah yang bergaya. Dia je bergaya tapi biliknya macam tong sampah terbuka 😷😷

Aku sendiri pernah bertanya kepada tenant yang tinggal di rumah Pandan Perdana aku dulu tu.

"Kenapa tak buang sampah kat luar tu?"

"Itu bukan sampah saya kak."

Ya Allah. Sampah tu dah berbau masam, ulat dalam plastik tu dah sebesar ibu jari. Yang bertambah geramnya plastik tu kecil saja. Berkira betul. Rasa nak lempang! Tu belum tengok tandas yang kotor padahal duduk dua laki bini je 😠😠😠. Fobia aku dengan penyewa dari sebuah negeri ni sebab bukan sekali tapi dah berkali-kali dan bertukar ganti. Di kampung mereka berak kat sungai ke sampai tak reti nak bersihkan toilet?

Kan dah terbebel.

Jom baca!


JANGAN PERCAYA PADA YANG KONON HIPSTER, MAKE UP 10INCI, BAJU DAN TATARIAS PERSIS MODEL TAPI PENGOTOR, RUMAH BUSUK, BERSEPAH BAK NERAKA!!! DEMI JANTAN DEPAN RUMAH!!!


Baca kisah ini:

''Anne, rumah banyak lipas lah..geli nak duduk sini..kata gadis hipster heels 5 inci.

Banyak lipas?? Rumah kotor kot. cuba bersihkan dulu lepas tue spray ridsect. Nanti hilang lah tue.

Rumah kitorang bersih lah Anne tapi memang lipas banyak. Datanglah bawa ubat lipas ke apa. kami dah bayar kan..mahal..

Yelah nanti ada masa saya datang-dalam otak ligat cari masa yg sesuai-peluang buat sportcheck= peluang breakfast starbuck lagi ( gurau )

Jam 7 pagi dah tercegat depan pintu, gadis hipster heel 5 inci tengah bersiap nak pergi jogging,tengah solat,belum bangun semua ada. buka-buka pintu MasyaAllah bau. Bau masam + bau perfume + bau penyegar udara= pitam.

Mana lipas?? Terus ke dapur terus rasa nak pengsan- rujuk gambar.

Mee hoon dalam kuali-berulat, minyak tumpah, pinggan mangkuk-berulat, milo tumpah penuh lantai. Bau tak usah nak cakap. Maybe tue definasi bersih bagi korang ya..

Image may contain: food

Tindakan : 
1.bersihkan segera dalam 2 jam
2. nie amaran kali kedua- sewa naik RM40- upah cleanner datang bersihkan setiap minggu.
3. collect RM30 sorang, beli pinggan mangkuk,kuali baru.

Siapa suruh buat masalah kan.. bebel-bebel tak jalan..tambah kedut wajah jelita i olls jewk.. yang jalan kena guna duit jewk..baru lah mereka tahu nak berubah.

Siasat siasat rupanya mereka masak ramai ramai.. lepas tue tapau bagi pakwe rumah depan.. nanti korang, i olls bocorkan rahsia korang.. siap lah.. tak taw ke rumah depan tue pun jajahan GJ.. hahahahhaaha..

Berkenan dengan gadis hipster heel 5 inci? nak buat bini?? nak berkenalan?? meh pm tepi..belanja GJ nancis jewk lah

Keedit to:
Nurulanne Radzali,
Gangster Jelita
Rakan subletter anda

*Share agar gadis-gadis lain juga berubah dan tag housemate anda agar tidak begini!

Monday, 27 February 2017

Tips Hartanah 9 - Apa itu "Time Sharing"

Tips Hartanah 9 - Time sharing | Pernah dapat call tak yang dia suruh kita dengar ceramah 90 minit? Tengok….dia psycho kita dengan minit walhalnya 1 jam 30 minit. Takdanya lama tu, mesti 3 jam punya. Depa janji bagi voucher percutian percuma 2 hari 1malam.

1st- time dulu kena jumpa kat Port Dickson tapi aku lewat sampai jadi tak dengar pun briefing tu but they still gave me the hotel's voucher for free. Hotel tu kat PD juga. Tak utilize.

2nd- malas nak layan. They call my husband actually then my husband suruh call aku. Kan aku home manager….kikikiii

3rd- Hotel The Golden Horses kat Mines. Aku dah tau kisah siap tanya dapat pergi hotel/resort tu time cuti sekolah ke tak? Dapat la melepak kat sister company diorang, Country Heights tu sekejap.

4th- kat Legend Port Dickson. Dapat feel berada dalam water chalet tu. Cantik….voucher tak utilitize, dia bagi lepak kat Legend Cerating ke mana ntah.

5th- kat Seremban. Vouchernya untuk resort ........tak ingat dah. Aku cut short presentation dia sebab dah tahu dan aku nak voucer sebab dia dah janji. Supervisor/manager saja je melambat-lambatkan nak issue voucer tu. Bengang betul.


Developer ni kan dia appoint satu company lain untuk jual their properties. Kebiasaannya kita kena dengar ceramah ‘mengayat power’, dijanjikan percutian ke luar negara secara percuma, percutian dalam negara di resort/hotel terpilih and a few more benefits la katanya.

Caranya kita kena melabur dalam projek depa tu, belas atau puluh ribu juga. Jika anda pergi ke sesi mendengar ceramah tu JANGAN bawa credit card atau sign apa apa borang melainkan acceptance of the voucher, fikir dulu pro and cons. Jika kita join, bilik-bilik yang kita beli tu boleh disewakan kepada orang lain. Contohnya hotel kat The Mines tu time Formula 1 atau musim pelancong datang penuh la poket kita (kalau dapat disewakan).

Kalau u all jenis duit sentiasa berlebih takpelah, no hal at all. Tapi kalau yang baru mencuba-cuba invest dalam property pelaburan jenis ini tidak sesuai. Lagipun the seller tu suruh kita sign aggreement jam tu jugak walhal komitmen (or liabilities) tu lama nak ditanggung. But if the property tu di kawasan hot with high occupancy rate seperti Port Dickson atau di tengah Kuala Lumpur boleh dipertimbangkan. PD ni gawat ke tak gawat ke sentiasa ada pengunjung.

Aku tak berminat dengan program sebegini dan aku tak pasti la awek-awek manis dan pakwe-pakwe hensem yang dok jual program ni join ke tidak. Yang selalu keluar dalam media bos-bos mereka dok kempen (now slow down already), yang aku nak dengar orang biasa yang melabur dan berjaya willingly share their experience and knowledge. Susah kot nak jumpa, orang kekaya ni mana nak share wehhhh…..

Aku rasa Sommerset Rompin pun ada program ni. Masa aku pergi dulu somewhere in 2004 banyak villa kosong kat situ. Tak ramai orang ke sana mungkin sebab jauh dan kurang tarikan pelancongan di sana but if u wanna go to Tioman okaylah lepak kat sana dulu, dah dekat dengan jeti. The resort lebih kepada eco-tourism and golf so Cik Kiah and Cik Jah kurang minat tempat-tempat cenggini. Aku pergi sana pun time pregnant 3 4 bulan so takde la mencuba ATV tuh. Just lepak mandi kat swimming pool dalam suasana yang nyaman. Pernah keluar dalam newspaper resort tersebut mengalami masalah hakisan, tak taulah dah settle ke belum. Tak ke naya if u one of the owner?

Sudah beberapa kali aku terbaca kat sokkabar ada orang nak jual balik program yang depa dah masuk tu huhuhuhu….sedey.

Thursday, 23 February 2017

Tips Hartanah 8 - Bangaimana dengan lot banglo?

Tips Hartanah 8 - Bangaimana dengan lot banglo? | Aku belum mampu lagi nak beli tanah kosong. Kalau ada pun yang 6 kaki tu jelah, kariah taman aku ni akan dihantar ke Jalan Seremban-Kuala Pilah tu. Tanah perkuburan dekat Stadium Paroi dah penuh sesak.

Pendapat aku, kalau kita tiada modal untuk membina rumah di atas tanah yang bakal kita beli tu eloklah kita pilih rumah yang sudah siap. Hartanah yang tidak menjana pendapatan akan menjadi liabiliti dengan pembayaran cukai. Setahu aku juga tanah lot yang dibeli daripada kerajaan mestilah dimajukan dalam jangka watu tertentu. Jika tidak ia boleh dirampas.

Jika pembelian hartanah untuk dijadikan mesin duit dengan modal yang tidak berapa besar, rumah siap adalah pilihan terbaik. Melainkan kita memang dah ada tempat berteduh dan kita inginkan lebih keselesaan dengan rumah yang lebih besar. Kalau ada modal apa salahnya kan?

Normally the bank will only finance around 60%-70% daripada harga tanah. Itupun mesti dah ada plan rumah. If anything goes wrong it would be easier for the bank to sell the house and the land together rather than selling the land only.

Aku takde pengalaman la bab tanah ni so aku tak tahu sangat fasal masalah-masalahnya. Yang aku selalu fikir, betul ke tanah yang ditunjukkan dalam geran oleh si penjual sama dengan actual tanah yang kita pergi site visit dengan dia tu?