Monday, 16 September 2019

Kunci banyak rumah

Kunci banyak rumah | Ini pos acik acah kayo, kah!

Aku ada satu rumah sewa yang didiami warga asing. Memula dulu tenant Melayu, lewat bayar tipu tarikh bayar... sudahnya cabut lari tak bayar. Dia tak fikir lansung kesusahan aku yang kena bayar HUTANG kepada bank setiap bulan tanpa lewat. Dia tak berterima kasih lansung atas ihsan aku yang beri dia bertangguh malah bulan puasa pun dia berniat menipu.

DIA yang masih ku ingat namanya lupa yang aku masih simpan that short simple rental agreement yang ada detail dia. Dahlah aku masih muda berdarah panas acah samseng 😃😃, mujur dia tak kena kunci dalam rumah. Kalau pakcik aku yang polis tu tak nasihatkan keraslah kau dalam rumah tu. Geram!

Lepas tu dapat penyewa Melayu lagi, abang ipar dia menyewa di unit sebelah. Yang ni pun bermasalah membayar.

Kemudian pekerja kontrak Indonesia dan Bangladesh. Bila mereka keluar masuk pula Bangladesh lain. Alhamdulillah mereka baik dan nampak menjaga agama. Pernah abang-La yang first tu dan jiran kat situ pi serbu orang berkhalwat di blog yang sama 😁. 

Penyewa warga asing ni bayar cash sebab bank agak jauh dan mereka tiada motor waktu tu maka aku pun sebulan sekali kena gi kutip. Macam dalam filem P. Ramlee pulak heheheh... dan mereka ni pula kalau janji bayar 10hb jangan kau datang 7hb tak nak dia bayar. 

Ada sekali tu (dengan abang-La pertama) aku datang di hari yang dijanjikan atau sehari awal dan dia kata, "saya takda kunci rumah kaka... itu kawan bawa".

Aku dahlah datang dari Seremban ni dengan menghabiskan masa dan minyak....

NAH...!!


(takde alasan dia tak bayar hari tersebut)

"Wah kaka ada banyak rumah"

Aku pun senyum acah hartawan jutawan hahahhaha.....

Sebenarnya kebanyakan kunci tu kunci rumah sewa di Shah Alam. Dulu aku sewakan pada student yang duduk enam orang serumah. Bila mereka habis belajar diganti dengan enam orang student lagi jadi banyaklah kunci yang dipulangkan (termasuk kunci apa entah mereka tinggalkan)😃

See..... if you want to be seen as wealthy people tak payah drive Lambogini pun hahahahah...


***
Diam tak diam dah 19 tahun jadi landlord so adik-adik, start early. Masuk bidang apa pun cabaran tetap ada kerana perjalanan kehidupan kita ni bukan mendatar je. Jika mendatar tu yang asyik komplen hidup membosankan je.







Tuesday, 13 August 2019

JANGAN USIK 3 perkara ini

JANGAN USIK 3 perkara | Sultan Kedah sudah bersuara! Baginda MENGINGATKAN:

JANGAN usik institusi diraja
JANGAN pertikaikan kedudukan istimewa orang Melayu
JANGAN usik Islam sebagai agama rasmi

Foto Sinar Harian

Kebelakangan ini bukan main rancak lagi mempertikaikan itu ini. Sejauh bertahun kebelakangan ini kecoh pulak bila nampak gambar binatang korban. Dah kau tak makan janganlah cakap memacam pulak kat penganut lain. Tuhan kami SATU je. Nama pun binatang korban, kami korbankan membeli binatang tu unuk disedekahkan kepada golongan miskin. Pemilik binatang korban tu pun boleh ambil 1/3 bahagian sahaja. Kau reti tak ni?

Why don't maintain status quo yang sudah berpuluh tahun kita berpegang kepadanya? Generasi yang lahir selepas merdeka kena baca balik sejarah Tanah Melayu, Malaya, Malaysia. Nama Malaya itu sendiri pun memberi makna tepat.

Aku tak suka ungkit hal ini sebab ada ramai kawan non malays but those ungrateful one please digest what Tun Sambanthan has said many years ago. Jadilah manusia yang bersyukur and let build this nation together. Perkara yang telah datuk nenek kita persetujui bersama dan boleh hidup dengan harmoni selama ini janganlah dipertikaikan. Kau tak cukup apa lagi?

Image result for tun sambanthan
Tun V.T. Sambanthan

Image result for kata kata tun sambanthan
Tun Tan Siew Sin
Are THEY testing the water?? Sesungguhnya jangan cuba bermain api. Golongan yang ramai tidak suka dibuli oleh golongan yang sedikit. Melayu itu bersifat menyimpan rasa tapi... kalau meletup?!

Image may contain: 1 person, smiling

Image may contain: 1 person, text

Frankly, aku tak suka tulisan Raja Petra Kamarudin sebab dia bagi imbalance view, mengikut siapa tuan dia, but this one...

"How nice to live in a country with no Umno, no Bumi policy, no Bahasa Malaysia, no Sharia laws, no official religion, no Article 153, and a Chinese education system.‬". Get it?

No photo description available.


*********************************************************************************
And those yang asalkan kita bercakap tentang racial problem atau masalah negara terus potong dengan "sejak PH memerintah/macai PH lah tu../tu lah bagi orang bukan Islam memerintah.... dan seumpamanya, eh bangangnya kau.

Berdiskusi dengan matang tak boleh ke? Kalau pemerintah yang dulu elok takdelah kena humban. Kau ingat AMBank tu sesaja kena denda dengan Bank Negara RM53 juta?? Bukan kena denda tahun 2018 atau 2019 tau, November 2015 lagi.



Tuesday, 30 July 2019

Persediaan menghadiri hari konvokesyen

Persediaan menghadiri hari konvokesyen | Assalamualaikum and hi everyone! Lama tak menulis di sini. Banyak je idea tapi cuba untuk menulis yang bermanfaat je walaupun menggarit-garit tangan den nak menulis memacam 😀

Image result for convocation day

Tahniah kepada para graduan yang telah berjaya mengharungi cabaran dalam menggapai impian. Mungkin sekadar memenuhi hasrat ibu bapa tetapi fahamilah dan sedarlah bahawa tanpa paksaan tersebut kita mungkin masih di takuk lama. Mungkin masih berada di circle of friends yang sama, yang tidak mahu memajukan diri. Walau apapun sijil yang kita genggam diploma ke.. ijazah ke... atau sekadar sijil je.. kita diuji berdasarkan kemampuan memasing. Jangan pernah berasa rendah diri dengan sijil asas yang kita ada, make it a stepping stone to move forward. Ramai juga yang dapat gaji bagus setinggi RM1,800 sebagai permulaan hanya berbekalkan sijil kemahiran. Yang penting jangan cepat berpuas hati dengan ilmu dan pendapatan sekarang, carilah ilmu selama hidup untuk sentiasa memperbaiki kehidupan.

Actually this blogpost ditujukan kepada parents yang belum tahu terutamanya yang tidak pernah belajar di menara gading, supaya lebih bersedia. Graduan ada urusan mereka sendiri di hari konvokesyen nanti. Ada juga mak ayah yang tidak hadir di majlis graduasi sendiri dahulu atas pelbagai sebab termasuk takde duit masa tu. Banyak je kisah keluarga miskin dalam masyarakat kita.

Okay, kita mulakan dengan langkah berikut:

1. Selepas mendapat surat pemberitahuan daripada institusi pendidikan, kita diminta membuat bayaran. Yang hadir majlis konvokesyen jumlahnya sekian yang tak hadir jumlahnya sekian RM pula. Buat pembayaran di bank. Ada kolej minta kita bayar di Cash Deposit Machine. Ikut arahan yang ditetapkan.

Bila dah buat bayaran tu nanti pihak kolej/universiti akan bagi feedback pada anak.


2. Oleh kerana ramai akan hadir ke majlis tersebut, tempahlah hotel/homestay dengan segera. Carilah penginapan yang berhampiran lokasi majlis supaya senang nak hantar jemput anak. 

Kalau guna booking site ada yang tak minta bayaran lansung. Ada hotel yang meminta bayaran dilunaskan dua hari sebelum check-in. Sekiranya bayaran tidak dilunaskan nasib ko lah kalau ada orang lain take over bilik tu.

In my case, kami mak paknya tak tahupun ada jamuan makan malam untuk graduan, jadi kami menginap di bandar which is 23 minutes away from the convocation hall. Jadinya.... hari mendaftar (hari rehersal= hari Jumaat) sepanjang hari dok dalam kereta 😔😔 . Selepas hantar untuk pendaftaran kami ke bandar - jalan jalan - pergi masjid solat Jumaat (aku gi solat kat hotel) - jemput the boys di masjid - pergi rumah saudara di Jasin - pergi jalan jalan lagi - jemput the big boy selepas dinner. Letih baq hang... panaih lit lit. Oh lupa, in between kami kena hantar baju ke lokasi dinner dia sebab dia nak pakai baju bertema. Fuhhh...

Sengaja meronda malam tu sebelum jemput that boy di sebab tak nak patah balik ke hotel, karang dua kali kena bayar parking.


3. Tibalah hari kejadian... Para graduan lelaki diminta memakai kemeja lengan panjang dengan seluar panjang hitam dan berkasut hitam atau berbaju Melayu warna gelap, bersongkok dan berkasut hitam. Janganlah ada lagi yang tak faham arahan mudah ni. Anak ai pakai baju raya je tapi bengkek je hati aku terpaksa beli songkok sebelum masuk dewan. Terbang 33 hengget! 

Ingat ya, HANYA DUA ORANG berusia 12 tahun keatas dibenarkan masuk ke dalam dewan. Mana yang bawa rombongan sekampung macam menghantar keluarga pergi Mekah tu pepandailah cari port yang bersesuaian. 

Aku suruh anak-anak duduk kat library sambil buat latihan tapi mereka dapat duduk di kawasan luar dewan yang sejuk kena air-cond. Selepas VIP masuk ada pegawai benarkan anak aku masuk tapi sayangnya yang seorang lagi tak cukup umur jadi dua dua tak masuk. Anyway, mereka ok je sebab tak berpanas. Buku yang mereka bawa tu empat muka surat pun tak siap sampai habis majlis. Entah apa benda yang disibukkan pun tak tahulah.


4. Sesi bergambar. Sebahagian yuran konvo yang kita bayar tu telah termasuk bayaran "gambar di pentas". Makanya bila nak bergambar dengan backdrop buku acah profesor tu kena bayar lain. Nak bergambar dengan famili pakej lain puleks. Yang pasti duit kena keluar lagi.


5. Jika berkemampuan belilah jambangan bunga untuk dihadiahkan kepada anak. Ikut poket sendiri... tak perlu rasa pressure dengan keadaan sekeliling, bukan keperluan pun, bukan kita tak hargai anak kan? Yang penting selepas majlis selesai bagi anak-anak makan hehehe...lupa terus fasal bunga.


Begitulah ceritanya...harap dapat mencerahkan apa yang kelam sebelum ini. 











Saturday, 25 May 2019

Trade war between US and China

Donald Trumph vs Huawei.

Huawei has predicted the worst scenario after the 5G issues and prepare themselves.

Huawei introduces Hongmeng, which gradually will replace Android. Surely it has an advance system compared to existing one.

Huawei is very smart mobile phone with good camera by the way.


Tuesday, 7 May 2019

Perginya 3 ulama negara

Innalillahhiwainnailai hirajiun...

Saja nak pos di sini sebagai kenangan. Tiga beradik yang HEBAT Harun, Ishak dan Hassan Din. Hebatnya ibu bapa mereka mendidik.

1) Datuk Dr Haron Din meninggal dunia di Hospital Stanford, San Francisco, Amerika Syarikat pada 15 September 2016.

2) Ustaz Ishak Din meninggal dunia ketika sedang menjalani rawatan di Institut Jantung Negara (IJN) pada 14 November 2016.

3) Terbaharu, Datuk Seri Abu Hassan Din Al Hafiz, meninggal dunia selepas terjatuh ketika mahu menunaikan solat Subuh pada 1 Mei 2019 . Beliau adalah bekas Penasihat Agama Istana Negara.

Allahu... sedih.. hiba.

Semoga ulama yang tinggal berani dan mampu menegur yang salah, tanpa mengira pangkat dan status.




Datuk Seri Abu Hassan Din Al Hafiz bersama abangnya Datuk Dr Haron Din.