Tuesday, 13 August 2019

JANGAN USIK 3 perkara ini

JANGAN USIK 3 perkara | Sultan Kedah sudah bersuara! Baginda MENGINGATKAN:

JANGAN usik institusi diraja
JANGAN pertikaikan kedudukan istimewa orang Melayu
JANGAN usik Islam sebagai agama rasmi

Foto Sinar Harian

Kebelakangan ini bukan main rancak lagi mempertikaikan itu ini. Sejauh bertahun kebelakangan ini kecoh pulak bila nampak gambar binatang korban. Dah kau tak makan janganlah cakap memacam pulak kat penganut lain. Tuhan kami SATU je. Nama pun binatang korban, kami korbankan membeli binatang tu unuk disedekahkan kepada golongan miskin. Pemilik binatang korban tu pun boleh ambil 1/3 bahagian sahaja. Kau reti tak ni?

Why don't maintain status quo yang sudah berpuluh tahun kita berpegang kepadanya? Generasi yang lahir selepas merdeka kena baca balik sejarah Tanah Melayu, Malaya, Malaysia. Nama Malaya itu sendiri pun memberi makna tepat.

Aku tak suka ungkit hal ini sebab ada ramai kawan non malays but those ungrateful one please digest what Tun Sambanthan has said many years ago. Jadilah manusia yang bersyukur and let build this nation together. Perkara yang telah datuk nenek kita persetujui bersama dan boleh hidup dengan harmoni selama ini janganlah dipertikaikan. Kau tak cukup apa lagi?

Image result for tun sambanthan
Tun V.T. Sambanthan

Image result for kata kata tun sambanthan
Tun Tan Siew Sin
Are THEY testing the water?? Sesungguhnya jangan cuba bermain api. Golongan yang ramai tidak suka dibuli oleh golongan yang sedikit. Melayu itu bersifat menyimpan rasa tapi... kalau meletup?!

Image may contain: 1 person, smiling

Image may contain: 1 person, text

Frankly, aku tak suka tulisan Raja Petra Kamarudin sebab dia bagi imbalance view, mengikut siapa tuan dia, but this one...

"How nice to live in a country with no Umno, no Bumi policy, no Bahasa Malaysia, no Sharia laws, no official religion, no Article 153, and a Chinese education system.‬". Get it?

No photo description available.


*********************************************************************************
And those yang asalkan kita bercakap tentang racial problem atau masalah negara terus potong dengan "sejak PH memerintah/macai PH lah tu../tu lah bagi orang bukan Islam memerintah.... dan seumpamanya, eh bangangnya kau.

Berdiskusi dengan matang tak boleh ke? Kalau pemerintah yang dulu elok takdelah kena humban. Kau ingat AMBank tu sesaja kena denda dengan Bank Negara RM53 juta?? Bukan kena denda tahun 2018 atau 2019 tau, November 2015 lagi.



No comments:

Post a Comment